La început de sarcină, până târziu spre toamnă, reușeam să port cam orice haine, până când au început să mă incomodeze în zona taliei chiar și cele mai comode fuste sau pantaloni. Deși sarcina mea nici măcar nu era vizibilă, disconfortul cauzat de a simți pe piele anumite materiale, ori chiar în zona gâtului- mă refer aici la unele bluze, m-au determinat să cer păreri despre îmbrăcămintea de gravidă și de unde ar fi mai bine să cumpăr.
Am primit atunci cadou două perechi de pantaloni din bumbac speciali pentru burtica în creștere, ulterior și niște colanți îmblăniți, alături de sugestia de a nu cheltui mulți bani inutil pentru niște haine care vor fi purtate un timp mult prea scurt. Treptat, am mai găsit tricouri pentru maternitate la Kaufland la reducere și am ales foarte bine atunci când le-am cumpărat. Deși urma perioada rece în care nu se mai putea doar cu mânecă scurtă, tricourile se puteau asocia lejer cu niște cămăși sau mai ales cardigane largi și călduroase.
Am mai avut apoi în vedere ca și achiziție, niște dresuri speciale pentru perioada maternității; acestea au un locaș special în zona burticii care îi permite acesteia să crească în voie, fără a strânge. Ca sugestie foarte importantă, indiferent de unde alegi să cumperi, este să cumperi preferabil o mărime mai mare. Cei mai comozi ștrampi- așa cum îi cunoaște toată lumea în denumire- sunt cei care ,,învăluie” burtica până sub zona pieptului. Oferă așa o susținere mai plăcută, fără a da senzația că se tot rulează, alunecând deranjant de pe corp. I-am purtat de vreo câteva ori cu rochii dar cu mult mai mare utilitate le-am găsit pe sub pantaloni, în anotimpul rece.
Geaca de iarnă am purtat-o cu lejeritate până către începutul trimestrului al treilea, când au început să mi se contureze semnele de viitoare mămică. Ulterior, am descoperit într-un magazin second hand un palton Zara nou-nouț cu etichetă, într-o mărime numai bună pentru ce îmi trebuie spre final de sarcină. Croiul este extraordinar, în sensul că, este un palton lung care acoperă spatele până puțin pe picioare în jos iar nasturii sunt așa dispuși încât îi pot închide doar pe cei trei de sus și să-și îndeplinească scopul. Uneori magazinele second ascund adevărate comori, deși doar unele haine noi, consider că, pe celelalte le pot spăla și dezinfecta cu succes, pentru a le purta fără griji, totul cu un preț infinit mai mic. Am mai găsit blugi pentru maternitate cu acel material confortabil în talie din bumbac, cu prețuri modice, comparativ cu acei 159, 169, 199 lei (*prețurile psihologice) spre exemplu din magazinele H&M, care în opinia mea nu se justifică.
În casă au fost mai distractiv de purtat tricourile largi (*pentru mine) ale soțului, chiar nu am prea investit în îmbrăcămintea pentru gravide și mă bucură mult gândul ăsta. Am mai avut în vedere îmbrăcămintea de tip layering, acum de curând (*oricum nu am avut o iarnă în adevăratul sens al cuvântului) și consider că am ales foarte bine în acest sens.
Cred că, aproape toată perioada sarcinii (care btw, se apropie alert de final) am purtat cam aceiași încălțăminte, fără ca măcar să-mi pese. Prin ceea ce am îmbrăcat, oricum stilul se adapta numai bine cu adidașii înalți Nike albi. Pentru mine a contat mai mult comoditatea și ușurința cu care să mă deplasez ori să mă aflu la volan- da, când conduc prefer să am cele mai comode perechi de încălțăminte, neapărat.
Cineva îmi spunea prin trimestrul doi de sarcină: ,,Cumpără-ți multe haine de gravidă, există atâtea în ziua de azi! Bucură-te de moment, fă-ți poze multe, multe!” Cu ceva tot am fost eu de acord din ceea ce a spus dar nu și cu moda mult prea trecătoare pentru femei însărcinate; când tot ce ar trebui să conteze este comoditatea de a purta ceva lejer și oportunitatea de a jongla mereu cu acele câteva piese principale.
Tu ce părere ai despre îmbrăcămintea în sarcină? Îți poți construi suficiente ținute numai cu dresuri, câteva tricouri, bluze cât mai largi și câteva perechi de pantaloni?