Ganduri cu aroma de vacanta

    Mai este atat de putin pana la final de an scolar, iar eu sunt pe cat se poate de bucuroasa! Nici nu stiu cand a trecut anul atat de repede, mi-am concentrat atentia mult, undeva prin luna februarie/ martie asupra perfectionarii continue si am trecut cu bine de una dintre etape. Am spus in acea zi ca, oficial sunt in vacanta! Ma simt ca in concediu si cred ca aici isi are sursa acea stare a mea de relaxare nemarginita. Probabil si de asta a trecut timpul pe nesimtite, curand ne aflam in luna iunie, serbari, final de an scolar, festivitati…  Si aici, mai mult timp liber pentru mine si pentru blog. 

     Chiar si pentru un cadru didactic, se intampla uneori sa ma aflu in situatia de a simti nevoia sa consult un dictionar. In viata de zi cu zi, in pregatirea profesionala care continua pana la adanci batraneti; noi ne documentam o viata intreaga si invatam continuu alaturi de copii, sau in momente de tip brainstorming si nu neaparat, cand mi se solicita explicatii. 

     Se spune ca un copil isi va aminti de tine ca si cadru didactic daca i-ai fost pe plac. L-ai invatat si i-ai transmis informatii complete? Ai contribuit la procesul instructiv- educativ. Dar oare, isi va aminti copilul cu exactitate teorie, strict ce a invatat in acea saptamana? Uneori, da. Dar cel mai mult, acesta va prelua comportamente, isi va insusi din replici chiar, aici vei vedea daca ai avut sau nu succes. La sfarsitul zilei, copilul isi va aminti cata rabdare ai avut cu el, daca te-ai oferit sa ii asculti temerile sau ceea ce are de povestit (* atentie aici, stim cu totii ca nimic nu dureaza mai mult decat un copilas istorisind ceva / joke- true one) cum l-ai tratat si cum esti tu de fapt, daca esti un om bun, respectuos cu cei din jurul sau.
   Saptamana trecuta auzeam copiii cum discuta pe seama mea, cu mine acolo, in timpul activitatii, cum ca ,,- Ce desteapta e doamna.” Nu astfel mi-ar placea sa raman in amintirea grupei mele ce pleaca la toamna la scoala. Iar daca isi vor face timp din cand in cand de-o scurta vizita in anii ce urmeaza, atunci voi fi mandra de mine, voi sti ca mi-am atins scopul educativ. Nimic nu este mai emotionant decat o vizita de la scolarii ce au fost candva bobocei, se intampla adesea astfel de momente si prin generatiile de copii care trec, realizez si eu ca… imbatranesc 🙂
    Sper numai sa si imbatranesc frumos, intelept. Pentru asta am grija sa ma documentez adesea, oricand o cere situatia.  Pentru propriul meu scop, in vorbire libera zi de zi, atunci cand copiii au curiozitati (desi incerc mereu sa explic noutatile, copiii sunt atenti si intreaba ceea ce nu inteleg) sau chiar si cand scriu pe blog, am grija sa verific un dictionar roman atunci cand am neclaritati.  

    DEX, cel mai cunoscut dictionar al limbii romane. aceasta este cea mai bine vanduta carte de la noi din tara. Este publicat in exclusivitate de Editura Univers Enciclopedic. Toate cartile de pe acest site au transport gratuit oriunde in Romania. Editura a aparut in 1994, iar primul dictionar limba romana a fost publicat la ei acum 20 de ani, in ’97. 
    Dictionarul limbii romane este util de avut acasa, pentru a putea  citi rapid explicatia unui cuvant pe care nu il cunosti. Sigur, in aceasta era digitalizata, informatia se afla la orice pas. Veti spune ca exista telefoane, iar internetul e baza, eu tin sa va contrazic aici. 
  Nimic nu se compara cu o carte reala, mereu la indemana, careia sa ii poti simti paginile, mirosul specific. Omul invatat nu se naste, se cultiva si credeti-ma pe cuvant, orice iubitor de carte va recomanda dictionarul limbii romane. Cu definitii exacte, ai certitudinea ca primesti informatia completa, care nu e deformata, cum se poate intampla uneori in online. Un om cultivat este izvor de intelepciune si asemeni unei candele, lumina pentru cei din jurul sau. 
                                          Dictionarul explicativ al limbii romane - editia 2016

    Cati dintre voi aveti un dictionar acasa? Este, in opinia mea, printre cele mai de pret, educative carti. Plus ca aceasta este o investitie speciala, perfecta asemeni unei mosteniri pentru copii si nu numai, cea mai de pret invatatura. 

                       Stay glam, loves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *